National Maritime Museum

Národní muzeum námořnictva lze najít přes ulici od zdejší Old Royal Naval Academy. Expozice mapují především vývoj britského námořnictva od počátků, přes rozmach zahraničního obchodu až po slavné námořní bitvy včetně té u Trafalgaru, kde admirál Nelson slavně nakopal do zadku Napoleona těsně předtím, než sám padl. Narozdíl od jiných hrdinů se však výsledku dočkal, protože zbloudilá opožděná kulka si jej našla těsně poté, co mu stihli sdělit, že bitvu vyhrál a zajistil tak Británii natrvalo klid od Napoleonových snů o nadvládě. Expozice dále mapuje polární plavby.

Horní patro muzea obsahuje mimo jiné mnoho exponátů, které přímo slouží k “osahání” a je možno si tu vyzkoušet nejen vysílání morseovkou, ale je tu dokonce i simulátor lodi - budete-li mít štěstí a dostanete se k němu, můžete si zkusit ovládání moderní lodi z kapitánského můstku.

Vstup do muzea je zdarma (dary jsou vítány) a kromě stálých expozic je možné zpravidla shlédnout nějakou krátkodobou. Budete-li chtít muzeum podpořit i jinak, v přízemí je poměrně slušně vybavené knihkupectví s knížkami na téma námořnictví, britských námořních objevů, britských astronomů a vůbec všeho britského.

Jdi zpět